Anul acesta va apărea pastila care prelungește viața câinilor
Arnold Kiss
- martie 7, 2025
- 5 min read

Deși suntem asemănători biologic și trăim în aceleași locuri, câinii îmbătrânesc mai repede, iar acest lucru ar putea fi esențial în găsirea unui medicament care să încetinească procesul de îmbătrânire umană. În acest an ar putea fi aprobată prima pastilă care va prelungi viața câinilor.
Compania biotehnologică Loyal din San Francisco a obținut un succes semnificativ în dezvoltarea unui medicament anti-îmbătrânire pentru câini, după ce Autoritatea pentru Medicamente din Statele Unite a evaluat că produsul lor „îndeplinește așteptările rezonabile pentru a prelungi viața câinilor în vârstă”. Medicamentul este în așteptarea confirmării siguranței sale din partea unui centru veterinar american, așadar nu a obținut încă autorizația de comercializare, dar practic se află la un pas de acest lucru.
Conform Loyal, procesul de autorizare ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2025, iar pastila anti-îmbătrânire ar putea fi prescrisă câinilor de peste 10 ani și cu o greutate de cel puțin 6 kilograme. Tratamentul constă într-o pastilă mestecabilă cu gust de vită pe zi, iar potrivit planurilor companiei, prețul ar fi sub 100 de dolari pe lună.
Conform datelor companiei de cercetare de piață Pitchbook, în ultimul an au fost atrase investiții de aproximativ 900 de milioane de dolari în companiile care dezvoltă produse pentru combaterea îmbătrânirii și prelungirea vieții. Loyal însă a atras investiții de 150 de milioane de dolari din 2019 până acum.
Cheile prelungirii vieții umane
Este mai ușor să obții autorizația pentru medicamente destinate animalelor decât pentru cele destinate uzului uman. Potrivit CEO-ului Loyal, Celine Halioua, dezvoltarea lor va prelungi, în final, nu doar viața câinilor, ci și a stăpânilor acestora – deși se referă la o versiune umană a medicamentului, nu încurajează consumul de medicamente pentru câini de către oameni.
Evoluția oamenilor și câinilor este strâns legată, iar fiind mamifere, sunt biologic relativ apropiați. Totuși, viața câinilor este mai scurtă, adică ei îmbătrânesc mai repede – din acest motiv, sunt adesea folosiți ca modele de cercetătorii și companiile care studiază medicamentele pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Medicamentul Loyal ar putea ajunge pe piață sub o aprobare condiționată, ceea ce înseamnă din punct de vedere strategic că va fi comercializat ca un produs declarat sigur, iar datele privind eficiența acestuia vor fi colectate deja de la cumpărători.
Institutul Purina, un producător american de hrană pentru animale aflat sub proprietatea Nestlé din 2001, a descoperit în urma unei cercetări de 14 ani că restricționarea caloriilor a dus la apariția mai târzie a artritei și febrei la labrador retrieveri, iar în general aceștia au trăit cu două ani mai mult.
Substanța activă LOY–002, dezvoltată de Loyal, oferă beneficiile restricționării caloriilor fără a suprima pofta de mâncare – adică nu limitează unul dintre aspectele esențiale ale relației dintre stăpân și câine: hrănirea. Practic, susține sănătatea metabolismului prin temperarea creșterii nivelului de insulină asociată cu îmbătrânirea și fragilitatea care apare din cauza acesteia.
Calorii și sistemul imunitar
Alte companii lucrează la varianta veterinară a medicamentului pentru slăbit folosit la oameni, Ozempic. Însă programul de cercetare Dog Aging Project de la Universitatea din Washington studiază, de asemenea, efectele rapamicinei.
Rapamicina este o substanță care suprimă sistemul imunitar, motiv pentru care este utilizată pentru prevenirea respingerii implanturilor sau organelor transplantate. Numele substanței provine de la denumirea indigenă a Insulelor Paștelui, Rapa Nui, locul în care a fost izolată dintr-o bacterie în 1972. Deși nu a fost aprobată ca medicament anti-îmbătrânire, mulți o consideră un potențial medicament de prelungire a vieții.
Șoarecii din experimente au ajuns la o vârstă echivalentă cu 100 de ani umani sub efectul rapamicinei, iar Promislow și colegii săi consideră că, atunci când cercetarea lor se va încheia în câțiva ani, viața unui câine ar putea fi prelungită cu până la trei ani. Desigur, acești trei ani nu se aplică tuturor câinilor, iar pe măsură ce se apropie de un medicament aprobat, estimările vor deveni probabil mai conservatoare. Poate de aceea Loyal susține un număr mai mic, afirmând că medicamentul lor viitor va prelungi viața unui câine cu aproximativ un an.